Våra resetips!

Vi har gjort ett antal resor nu till Indien i syftet att bidra med stöd på olika sätt till behövande.
Det har varit så långt ifrån de traditionella turistresorna man kan komma.

På varje resa har människor följt med och fått göra upplevelser utöver det vanliga. Vanligtvis är vi en grupp på 8 – 12 personer i olika åldrar. Vi gör besök på olika ställen där man som turist aldrig skulle hamna annars. Det blir många tillfällen att komma utanför sin bekvämlighetszon.

  • Besök i slummen
  • Besök hos leprasjuka i en lepra-koloni
  • Arbetsplatsbesök hos “stone breaking people”
  • Besök till någon by på en avkrok i djungeln

Varje gång så har vi tagit med så mycket packning som det bara är tillåtet på flyget, och ibland mer (rekommenderas inte!). Det är kläder, skor, leksaker, smartphones, läsplattor, skyddsglasögon mm. Som grundregel har vi att vi köper inget av detta hemma för att ta med oss, utan det är bra begagnade saker som är skänkta.
Läs mer om: lämpliga kläder att ta med.

Har man pengarna så är det på flera sätt mycket bättre att ta med pengarna till Indien och handla för dem där. Allt finns att köpa i Indien, det är inte där problemet är, utan att en del av befolkningen saknar helt resurser att skaffa det livsnödvändiga själva.

Så packar vi resväskan

Man behöver inte ha med sig mycket för egen del på en sån här resa. Det är varmt dygnet runt, iallafall för oss som kommer från Svenskt klimat. Lite kläder och sandaler eller foppatofflor är vad som behövs.
Det som man har med för egen del ryms i handbagaget sen packar man det som ska ges bort i de väskor som checkas in.
Beroende på vilket flygbolag skiljer det hur mycket man får ta med sig. Vad som gäller behöver man ha full koll på för att kunna maxa vikt på så få väskor som möjligt. Ju färre väskor desto smidigare till och från flygplatsen.

Tvätta på resan

För att inte behöva ta med en massa underkläder kan man tvätta själv enkelt på resan. Torkväder till tvätten är ingen brist på de tider vi reser dit.
Man köper en tvättvål för några kronor (i Indien) så löser man det enkelt.

Håll dig frisk på resan

Kolla över vilka vaccinationer som din kropp har. Förutom grundvaccin som de flesta svenskar har fått är Hepatit A och B att rekommendera. I övrigt beror det på vilken standard man lever i och var i Indien och när man är där vad som mer är att rekommendera.

Ryktet om att magen ballar ur på en resa i Indien är inte helt taget i luften. Men det finns en del man kan göra för att hålla sig frisk.

  • Ät mjölksyrabakterier som hjälper magen att ta hand om för oss besökare en helt annan bakterieflora. Börja ät ett par dagar innan resan, under resan och ett par dagar efter resan. Finns i tablettform på apoteket.
  • Sprita händerna före maten. Ha en liten flaska med handsprit i fickan så den är lättillgänglig när du behöver den.
  • Se till att maten är väl tillagad.
  • Drick bara flaskvatten.

Att ha flaskvatten med sig när man är ute på ärende eller på utflykt är bra i hettan. Dricka ofta minskar risken för vätskebrist.
Inte alltid man har fått med sig en egen flaska utan får dela med sällskapet, för att inte byta bakterier i onödan finns ett bra sätt att göra på.